Kuva

Kuva

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Historian hiljaista havinaa

Pyörin vielä Senaatintorin ympärillä ja aioin ottaa kuvia upean koristeellisesta Säätytalosta ja Suomen Pankin talosta kun kerran niillä nurkilla olin ja ne sijaitsevat aivan vieressä. Säätytalon edessä oli kuitenkin kaikenlaista kuvaan sopimatonta ja siksi kuva on rajattu vähän hassusti. Myös raitiovaunujen johdot olivat ikävästi edessä ja nekin halusin rajata kuvasta pois.
Säätytalo rakennettiin vuosina 1888-1890 säätyvaltiopäivien aatelittomien säätyjen kokoontumispaikaksi ja se otettiin käyttöön tammikuussa 1891. Sen suunnitteli arkkitehti Karl Gustaf Nyström. Talon julkisivua koristaa kreikkalaisen temppelin tuttu päätyaihe pylväineen. Päätykolmiossa on kuvanveistäjä Emil Wikströmin vuonna 1903 valmistunut vertauskuvallinen pronssiveistossarja, jonka keskushahmo on keisari Aleksanteri I vahvistamassa Suomen lait ja oikeudet.

Nykyään Säätytalo on valtioneuvoston edustustila, jossa pidetään vuosittain satoja tilaisuuksia aina pienistä työryhmäkokouksista suuriin juhlavastaanottoihin. 
Suomen Pankin rakennuksen sijaan tyydyin kuvaamaan vain talon edessä olevan J. V. Snellmanin patsaan koska rakennuksen eteen tuli kuvauksellisesti häiritseviä huoltoautoja juuri silloin.

Johan Vilhelm Snellman oli suomalaismielinen filosofi, kirjailija ja sanomalehtimies. Hän korosti suomen kielen asemaa ja oman rahan saamista Suomelle. Pronssiin valettu patsas on Emil Wikströmin käsialaa. Jalustan ja muistomerkin ympäristön suunnitteli arkkitehti Eliel Saarinen. Patsas paljastettiin toukokusssa 1923 juhlallisin menoin.

Patsas vaurioitui jatkosodan pommituksissa helmikuussa 1944. Sirpaleiden vauriot on jätetty patsaan jalustaan suurpommituksen muistomerkiksi.

Valokuvaamisen lisäksi on kiehtovaa ottaa selvää eri kohteiden historiasta. Tavallisesti olen vain kävellyt ohitse sen enempää miettimättä ja pysähtymättä mutta nyt kun otan myös kuvia, haluan tietää kuvaamastani kohteesta enemmän. Esimerkiksi tuossa patsaassa olevat pommitusjäljet. En olisi ikinä arvannut, mitä nuo kolot siinä ovat.


6 kommenttia:

 1. Upea rakennus tuo säätytalo. Ihan hyvä rajaus kuvassa. Vai ovat nuo jäljet patsaassa pommituksen jälkiä, se tuokin oman historiallisen lisänsä patsaaseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin luullut koloja ilkivallan jäljiksi mutta niillä onkin historiallisempi tausta.

   Poista
 2. Aikamoiseen tulitukseen tuo patsas on joutunut, kun kolojakin on noin paljon. Todella koristeellinen tuo rakennus. Eipä tehdä enää samalla tavoin kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi hauskaa jos nykytalotkin olisivat vähän koristeellisempia.

   Poista
 3. Suomessa olisi niin paljon hienoja paikkoja missä pitäisi käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Hienoja luonnonmaisemia että historiallisia paikkoja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!