Kuva

Kuva

perjantai 10. kesäkuuta 2016

Helsingin tuomiokirkko

Helsingin tuomiokirkko on minulle kirkko, jota valokuvaan usein. Tavoitteeni on saada joskus oikein hieno kuva, sillä kirkko on mielestäni niin kaunis ja vaikuttava. Varsinkin mereltä päin katsottuna tuomiokirkko on oleellinen osa Helsingin maisemaa. Meri, taivas ja valkea kirkko näyttävät upealle.


Tuomiokirkko valmistui vuonna 1852 Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan. Kirkon uusklassisen tyylin esikuvana pidetään Pietarissa sijaitsevaa Kazanin katedraalia. Pohjaltaan kirkko on tasavartisen ristin muotoinen. 

Myöhemmin kirkkoon lisättiin E.B. Lohrmannin suunnittelemat kulmatornit sekä korkeiden pääportaiden (46 askelmaa) molemmin puolin sijaitsevat terassipaviljongit. Länsipaviljongissa ovat kirkonkellot ja itäpaviljonki toimii kappelina. Engelin jälkeen katolle pystytettiin myös 12 sinkkistä apostoliveistosta. Ne ovat maailman suurin yhtenäinen sinkkiveistoskokoelma. Kirkon ulkoseinää koristavien kipsireliefien aiheet kertovat Kristuksen elämästä.

Tuomiokirkon alkuperäinen nimi oli Nikolainkirkko rakennushankkeen aloittaneen tsaari Nikolai I:n ja Pyhän Nikolauksen mukaan. Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 kirkon nimeksi vakiintui Suurkirkko. Helsingin tuomiokirkoksi sitä on nimitetty Helsingin hiippakunnan perustamisesta vuodesta 1959 lähtien.


Nyt oli vähän hämärä ja pilvinen päivä, eikä kuvista tullut niin kirkkaita kuin olisin halunnut. Ja tuulikin oli aika kovaa ja kuvaamiseen vaikuttavaa. Kirkon sisäpuolta en kuvannut meneillään olleen tilaisuuden ja turistipaljouden takia.


10 kommenttia:

 1. Komee kirkko silti vaikka pilvistä :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä Helsingin tuomiokirkko on tosiaan kaunis ja vaikuttava. Sitä en ollut ikinä huomannutkaan, että siellä katolla on ne apostolit. No, aina oppii uutta. Minullakin on jossain vanhojen paperikuvien seassa muutama kiva kuva tuosta kirkosta, pitäisipä kaivaa ne esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat niin korkealla kaikki hienot yksityiskohdat, ettei niitä kaikkia aina huomaakaan.

   Poista
 3. Kirkko on todella kaunis,ja kuten mainitsit, oleellinen osa Helsingin siluettia mereltä katsottuna.

  VastaaPoista
 4. Kaunis tuo kirkko tosiaan on. Eipä ihme, että sitä haluaa kuvata. Mielenkiintoista oli myös lukea kirkon valmistumisvaiheista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muita kauniita kirkkoja, joita haluaisin päästä kuvaamaan on esimerkiksi Turun tuomiokirkko ja Kerimäen kirkko Savonlinnassa.

   Poista
 5. Kaunis kirkko, olen joskus päässyt kuvaamaan tätä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!