Kuva

Kuva

keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Väritön maa

Mietin usein Suomen karuutta. Täällä on ankarat sääolosuhteet suurimman osan vuotta tavalla tai toisella ja kasvukausi on lyhyt. Ihminen on joutunut kovasti tekemään työtä pysyäkseen hengissä. Nykyään näihin realiteetteihin ei varsinaisesti törmää kovin usein ainakaan kaupunkiolosuhteissa. Mutta välillä kun näkee vanhoja asumuksia esim. Helsingin mainiossa ulkomuseossa Seurasaaressa, täytyy ihmetellä, että miten kummassa noissa on voinut pysyä lämpimänä ja elossa vuodesta toiseen ja saada kasvatettua lapsiakin aikuisiksi asti. 

Kaikki eivät tietenkään selviytyneet eikä Suomen väkiluku menneinä vuosisatoina suuri ollutkaan. Katovuodet ja kulkutaudit vähensivät väkimäärää useasti. Juuri luin uutisista, että viime vuonna lapsia syntyi vähemmän kuin 1860-luvun nälkävuosina. En lähtenyt jutun lähdettä tarkistelemaan mutta uskomattomalta kuulostaa kun kuitenkin elämme melkoisen (ainakin näennäisen) aineellisen hyvinvoinnin keskellä. Mitä se kertookaan ajastamme!

Näihin ajatuksiin minut sai ottamani valokuva maaseudulta. Kuvassa on tuulimylly, pieni harmaantunut mökki ja sähkölinja ikävästi rakennuksien edessä. Ensin ajattelin, että jos saisin sähkölinjan käsiteltyä pois kuvasta mutta sitten muutin mieleni. Sehän juuri siinä kertoo ajan muuttumisesta ja näyttää kuitenkin sopivan vanhahtavalle. Laitan ensin kuvan mustavalkoisena ja sitten alkuperäisenä.


Finnish wintry countryside and comparison of black-and-white and colour pictures.


4 kommenttia:

 1. Ennen oli tuvat pieniä, väkeä siinä enemmän ja tavaraa vähemmän. Nyt on toisinpäin. Autioituneita taloja on näillä seuduin paljon. Tuulimyllyjä harvemmin näkee, mutta sentään välillä jossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Asumattomia taloja alkaa tosiaan olla entistä enemmän ympäri Suomen.

   Poista
 2. Puhutteleva kuva tuo on tosiaan juuri tuon sähkölinjan takia. Menneisyys ja nykyisyys kohtaavat. Varsinkin mustavalkoisena hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Luulen nähneeni joskus vastaavanlaisen kuvan ja nyt sattumalta tulin ottaneeksi samankaltaisen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!