Kuva

Kuva

perjantai 22. tammikuuta 2016

Elegantti vuoripalmu

Vuoripalmu (chamaedorea elegans) on yksi lempihuonekasveistani. Ne ovat siroja ja kauniita ja vanhemmiten isommiksi ja tuuheammiksi kasvettuaan myös aika näyttäviä. Jo yhdellä vähän isommalla vuoripalmulla saa sisustukseen kivasti vehreää tunnelmaa.

Palmuja alkoi olla huonekasveina Suomessa 1800-luvun loppupuolelta ja siitä asti ne ovat olleet hyvin suosittuja. Erityisesti pieniä vuoripalmuja näkee nykyään myytävänä ympäri vuoden ja hyvin edullisesti. Kuvan palmu on ollut minulla nyt ehkä kolmisen vuotta. Se on kasvanut aika reippaasti siitä pienestä ostohetken taimesta vaikka en ole sitä kovasti lannoittanutkaan. 
Luontaisesti vuoripalmuja kasvaa Meksikon ja Guatemalan sademetsissä osana aluskasvillisuutta. Se on siksi tottunut varjoisimpiin kasvuolosuhteisiin ja pärjää vähäisemmässäkin valossa. Tämä on minusta erinomainen asia, sillä kodin varjoisimmissa nurkissa ei useimmat kasvit viihdy mutta vuoripalmun voi sinne usein menestyksekkäästi sijoittaa. Nurkka ei saa kutenkaan olla vetoinen, sillä sitä ei tämä kasvi siedä kuten ei monet muutkaan kasvit.

Kastelussa pitää muistaa sen verran säännöllisyyttä, ettei multa pääse ihan kuivumaan ja suihkuttaa saa runsaasti. Se lisää uusien lehtien muodostumista ja kasvi viihtyy selvästi paremmin. Vuoripalmu kukkii pienin keltaisin kukin mutta minun palmuillani kukkia on näkynyt vasta kun ne ovat olleet jo vanhempia kasveja. Tämä palmu ei ole vielä kukkinut kertaakaan mutta on sen kokoinen, että arvelen sen voivan pian niin tehdä.

2 kommenttia:

  1. Ugh, kuulostaa vaativalta kun ei saa kuivahtaa. Mutta kaunis kukka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskimäärin kastelen palmuni kerran viikossa läpikosteaksi ja se tuntuu riittävän kun kasvi on kuitenkin varjossa. Kun mullan pinta tuntuu kuivalle, on kastelun aika. Paljon helpompana pidän kuin vaikkapa kiinanruusua. Niitä olen yrittänyt monesti saada viihtymään mutta ne eivät siedä kastelun unohtamista lainkaan ja monen kukan olen menettänyt tuhohyönteisille.

      Poista

Kiitos kommentistasi!