Kuva

Kuva

maanantai 28. joulukuuta 2015

Aleksanterinkadun taloja

Kun kävin ennen joulua Tuomaan markkinoilla Senaatintorilla, tulin samalla ottaneeksi valokuvia kahdesta tyylikkään näköisestä vanhasta talosta Aleksanterinkadun varrella. Niinpä kerron niistä nyt.

Kuvassa vasemmalla puolella oleva harmaansininen rakennus, joka sijaitsee Senaatintorin kulmalla oli kauppias Johan Sederholmin talo. Se on vanhin Helsingin kantakaupungin rakennus ja oli valmistuessaan vuonna 1757 Helsingin edustavin yksityistalo. Sen suunnitteli luultavasti saksalaissyntyinen muurarimestari Samuel Berner. Kauppaneuvos Sederholm perheineen asui talon yläkerrassa ja alakerrassa oli liiketiloja. Holvattuja kellareita käytettiin varastoina.

Johan Sederholmin ajan jälkeen talo oli monenlaisessa käytössä. Talossa on toiminut mm. ravintoloita, leipomo, tupakkatehdas ja tyttökoulu. Hartwallin virvoitusjuomatehdas aloitti toimintansa talossa vuonna 1836. Museona Sederholmin talo on toiminut vuodesta 1995. Taloa ympäröivissä rakennuksissa on tehty peruskorjausta, jonka päätteeksi avataan Senaatintorin kulmalla uusi kaupunginmuseo toukokuussa 2016. 
Oikeanpuoleinen keltainen rakennus, Aleksanterinkatu 20 oli kauppias ja raatimies Gustav Johan Bockin rakennuttama ja se valmistui 1763. Talo oli alunperin kaksikerroksinen mutta vuosina 1816-1819 taloon rakennettiin C. L. Engelin suunnittelema kolmas kerros, julkisivuun lisättiin 4 komeaa pylvästä ja pihasiipeen rakennettiin edustava empire-tyylinen juhlasali.

Sittemmin Bockin talo toimi kenraalikuvernöörien virkatalona ja myöhemmin raatihuoneena. Raastupa ja maistraatti toimivat talossa vuosina 1913-1985. Komeassa talossa vastaanotettiin arvovieraita ja  perimätiedon mukaan talossa on vieraillut niin Ruotsin kuninkaita kuin Venäjän keisareitakin. Nykyisin Bockin taloa mainostetaan käsityö- ja designtavaratalona, josta löytyy käsityötuotteita monilta eri tekijöiltä. 


2 kommenttia:

  1. Minusta on kiva katsella ja lukea näitä juttujasi, joita teet kaupungin vanhoista rakennuksista. Niillä on usein kiinnostavaa historiaa ja rakennukset itsessään mielenkiintoisen näköisiä. Ja tämmöiset kaupunkinäkymät ylipäänsä mukavaa vastapainoa metsän puille, joita meillä on naapurissa... Tuo blogisi otsikkokuvakin on minusta kiehtova ja kaunis:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Pidän historiasta ja vanhoista rakennuksista, joten näitä aiheita laittelen varmaan vielä lisääkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!