Kuva

Kuva

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Vanhoja taloja

Helsingin Aleksanterinkatu 12:sta Senaatintorin tuntumassa on mielenkiintoisen näköinen vanha talo. Se tuo mieleeni vanhat talot jostakin etelä-Euroopasta vähän rapistuneemman ja erilaisen ulkokuorensa takia. 
Talon on piirtänyt arkkitehti Pehr Granstedt ja se valmistui vuonna 1813. Se rakennettiin ranskalaiseen barokkityyliin ja rakennuttajana toimi kauppaneuvos Adolf Fredrik Gebauer. Gebauerin suku omisti talon aina vuoteen 1851, jolloin se siirtyi sveitsiläiselle kondiittorille Conrad Clopattille. Raittiusyhdistys Balder osti sen vuonna 1917. Nykyisin talossa toimii useita yrityksiä ja siellä on myös upeaksi kehuttu juhlasali, jota vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin.
Tässä Balderin talossa on myös sisustusmyymälä Piironki, jossa oli varsin houkutteleva sisäänkäynti. Positiivisesti epätyypillinen suomalaiseksi ja siksi siitäkin otin kuvan.

Minusta on vahinko, ettei nykyään enää rakenneta tällaisia taloja. En ihan osaa innostua ja vaikuttua nykyarkkitehtuurista. Esimerkiksi Eduskuntaloa vastapäätä Töölönlahdelle nousevat rakennukset eivät herätä minussa mitään kiinnostuksen tunteita. Pelkät lasiseinät eivät ole kauniita eivätkä kuvauksellisia ja mahtaakohan näistä taloista jäädä mitään pysyvämpää jäljelle myöhempien sukupolvien ihmeteltäväksi.

4 kommenttia:

 1. Kaunis rakennus!
  Vasta hiljan puhuimme ystäväporukassa siitä mielettömästä vanhojen talojen purkuvimmasta 1960-70 -lukujen taitteessa. Niin moni kaunis rakennus Helsingistä ja muualtakin katosi. Aivan korvaamattomia menetyksiä... Ei istu esim. kauniin tilalle noussut Aallon Enson kolossimainen pääkonttori Uspenskin katedraalin miljööseen yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enson pääkonttorin sopimattomuudesta Uspenskin katedraalin viereen olet kyllä erittäin oikeassa. Minun silmäni ei ole siihen tottunut vieläkään. Joka kerta sen nähdessäni ihmettelen, miksi se oli siihen pakko rakentaa.

   Poista
 2. Hei taas! Eksyin Wanhan Helsingin lumoihin... Löytämäni kirja 'Puhvelista punatulkkuun...' kiinnostaisi varmaan sinuakin! Kurkkaapa blogiini - intoetvimma.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjavinkistä! Pitääpä tutustua.

   Poista

Kiitos kommentistasi!